Упакування продуктів бджільництва в вакуум

Під час проведення міжнародної конференції по апітерапії доповідача запитали про те, чи не можна для збереження якості продуктів бджільництва використовувати вакуум або інертні гази. Він (співробітник інституту) відповів, що «такі високі технології поки не для нас. Ось коли вони до нас прийдуть з Заходу, тоді …». І всі з розумінням закивали головами … Мовляв так! Це не для нас … Куди вже нам, тупорилим …

Гірко мені стало. Гірко і прикро. Чути таке в Україні, та ще й в стінах «храмі пасечної науки» – в Національному Центрі Інститут бджільництва ім. П.І.Прокоповича, славного земляка нашого … Майже впевнений, що кому-то і слова Кобзаря нашого згадалися: «Славних прадідів великих правнуки погані …».

А подвійно прикро мені було ще ось чому. Я вже 10 років як освоїв і застосовую вакуумну упаковку продуктів бджільництва. Зазнав і упаковку з інертним газом. Зразки моєї продукції я неодноразово демонстрував на зустрічах бджолярів, на ярмарках і виставках. Інформація про це безумовне досягнення і можливості вакуумної упаковки стосовно продуктам бджільництва подана мною в пресі для бджолярів ще в 2001 році (ж. «Пасіка», №3) і викликала у пасічників певний інтерес. Маю послідовників, які придбали недешеве обладнання, освоїли технологію упаковки і (див., Наприклад, БК1-08, стор. 31), що важливо, вже кілька разів «відбили» витрати за рахунок високої якості своєї продукції.

Свого часу співпрацюючи з журналами «Упаковка», «Світ упаковки», «Брутто», я дізнався про вакуумній упаковці і вивчив її можливості. Бачачи її величезні переваги, я, майже не замислюючись, впровадив цю технологію на “Пасіці Діда Василя”. При цьому виявив ряд «неочевидних» для нас переваг (див. Далі). Це відразу ж позначилося на якості моєї пчелопродукціі і, як результат, я, наприклад, виграв «тендер» на поставку меду і обніжжя бджолиного українському Антарктичного Центру і ось вже 8 років успішно співпрацюю з ним. Мій мед в Антарктиді! …

Переваги всі ці очевидні і підтверджуються практикою, в тому числі навіть нагородами (рис. 1), якими я пишаюся.

Але процес впровадження цієї прогресивної технології з величезним економічним ефектом йде вкрай повільно. І на превеликий мій (нашому) жаль «наука» не хоче сказати своє слово. І привести кількісні дані позитивного впливу на продукцію бджільництва я не можу. Їх у мене на сьогодні немає, як немає і ресурсів (перш за все засобів) на їх проведення. Мої неодноразові спроби «надихнути» вчених провести необхідні дослідження не увінчалися успіхом. З’явилася було надія на постановку широкомасштабного експерименту після переговорів з керівництвом Інституту бджільництва УААН, але далі підписання протоколу справа не пішла. А шкода … Вважаю, що при належній постановці досліджень і подачі результатів (позитивних – впевнений) це було б помічено не тільки в Україні і примножив її вага, а може бути, і славу … А в світлі підготовки до «Апімондія-2013» це ніяк не зайве. Про окупності (повернення витрат на дослідження) сумніватися не доводиться. Підтвердження тому окупність обладнання у пасічників за сезон.
Збереження продукту досягається відкачуванням повітря з пакета з продуктом. Процес упаковки полягає в тому, що продукт, попередньо поміщений в спеціальний вакуумний »пакет, кладеться в камеру. “Після цього кришку камери закривають, повітря з неї відкачується, пакет запаюється одним або декількома швами. Камера заповнюється повітрям і укладається новий пакет для упаковки.

Можлива одночасна упаковка декількох пакетів (до 8). Тривалість циклу упаковки від 10 до 30 сек. Максимально досяжний вакуум 0,002 атм (98%). Пакети виготовляють зі спеціальних багатошарових плівок. Один або кілька шарів – бар’єрні для повітря.

Загальні переваги вакуумної упаковки:

– збільшення терміну зберігання продукту;
– збереження зовнішнього вигляду продукту;
– забезпечення гігієнічних умов при зберіганні і транспортуванні.

Завдяки тому, що в пакеті відсутня окислювач кисень, вакуумна упаковка дозволяє продовжити термін зберігання продукції в 2-2,5 рази. Термін зберігання продукту у вакуумній упаковці залежить лише від температури.

При використанні інертного газу під час вакуумізації термін зберігання може істотно збільшитися.

Крім того, в окремих випадках вакуумна упаковка дозволяє зробити виріб компактніше, отже, воно буде займати менше місця при транспортуванні або при зберіганні в холодильнику.

1. Одним з основних переваг вакуумної упаковки по праву може вважатися висока рентабельність її використання. Наприклад, економія на вартості упаковки з вакуумного пакета в порівнянні зі скляною або жерстяної банкою на кожен кг готової продукції, а також економія на площах складських приміщень і на транспортуванні готової продукції за рахунок меншого обсягу і ваги готової продукції складає понад 60%.

2. Друга перевага вакуумного пакетування в тому, що вакпакет має малу масу щодо вмісту. Наприклад, на 500 г фасованого меду пакет з бар’єрної плівки буде важити від 5 до 7 г, тобто не більше 2% від вмісту. Для порівняння: вага скляної банки становить близько 30% від ваги меду. У наявності величезна економія на масі вантажів, що перевозяться, не кажучи вже про те, що виробник має економію (до 95%) місця (складських приміщень) для попереднього зберігання упаковки. Пластикові пакети для упаковки певної кількості продукції займають в 20 – 25 разів менше місця, ніж скляна або пластмасова тара. А нерухомість і паливо все дорожчають. Важливе значення має і централізація закупівель. Закупівля банок, кришок, етикеток і клею для них вимагає координації поставок з різними підприємствами. Це веде до кратного збільшення проблем, пов’язаних з ціною, контролем якості та своєчасної відвантаженням кожного елемента упаковки. При роботі з бар’єрними пакетами всі питання по організації поставок упаковки вирішуються з однією компанією – постачальником пакетів.

3. По-третє, бар’єрний пластиковий пакет має і більш низьку собівартість у порівнянні зі скляною тарою, плюс кришки, етикетки, клей, тощо. Газонепроникну плівку в Україні не виробляють. Але пакети для вакуумної упаковки виробляють багато фірм по всій країні. Орієнтовні вартості наведені в таблиці 1.

Таблиця №1

Ціна, грн
РозміриПрозоріСвітлонепроникні
130х2000,150,221
160х3000,2880,41
200х5000,580,85

Загалом до 20 типорозмірів в наведеному в таблиці діапазоні. Порівняйте з вартістю скляної тари (не забувайте за кришку).

4. По-четверте, ця упаковка ідеальна для транспортування і за іншими показниками: пластиковий пакет не рветься, не б’ється, прагне зайняти найменший об’єм. При правильній сучасної технології виробництва пластикових бар’єрних пакетів і запечатування в них продукту наповнений пластиковий пакет, завдяки плоским широким спеціальним швах, може витримати зовнішній тиск в сотні кілограм. Наприклад, як підтвердження цього, мої кліенти, наші екстремали, повернули мені пакет з медом, який переїхав «Джип». А зусилля, необхідне на прокол гострим предметом багатошарового ламінату, з якого він зроблений, перевищує десятки кілограм на мм2. Для розкриття ж такого пакета потрібні всього-на-всього гострі ножиці.

5. По-п’яте. За моїми спостереженнями, кристалізація меду в вакуумній упаковці сповільнюється в кілька разів. Безумовною перевагою при цьому є і те, що, надрізавши куточок пакета, мед можна видавлювати з пакета, як з тюбика, в потрібній кількості. Після цієї процедури куточок пакета загортається і фіксується будь-яким затискачем (скріпкою). А другим перевагою є те, що в пакеті після розтину немає повітря і мед з ним практично не контактує – не відбувається псування меду, як при використанні в якості потребітельськой тари банок (див., Стор.).

Відчутні переваги отримані при упаковці в вакуум обніжжя бджолиного (див. БК4-08 стор.14). Крім всіх зазначених переваг, в т. Ч. І по збереженню біологічної активності, додатково виключається поява і розвиток в продукті воскової молі, кліщів (Carpoglyphus lactys), жуків (Silvanis sirinamendis) і інших істот, які псують обніжжя. Вони там (в вакуумі) жити не можуть.

І нарешті, основна перевага для нас з вами. На сьогодні пакети для вакуумної упаковки продуктів бджільництва не дефіцит на відміну від склотари і пластикової тари з необхідними гігієнічними властивостями. Та й з обладнанням особливих проблем немає.

Якщо покупка недефіцитного обладнання «не по кишені», то можна, як і я, роками пакувати в найближчому «маркеті» на взаємовигідних умовах. А коли «забуріїте» …. Це відбувається, як показує практика, при обсягах «видобутку», наприклад, обніжжя бджолиного за 500 кг, тоді можна вирішувати питання про придбання вакуумпакувальної установки.

Для оцінки доцільності покупки установки розглянемо розрахунок окупності упаковки в вакуум обніжжя бджолиного. Якщо час збереження обніжжя, що зберігається в вакуумі, збільшується в рази, то це можна розглядати як підвищення її якості. Оскільки цифрових даних на цей рахунок немає, приймемо для розрахунків скромну величину підвищення якості в 2 рази. Вартість установки від 1500 до 3000 у.о. Середня оптова ціна обніжжя в Україні орієнтовно 10 у.о. Ціна на ринках Києва до 20 у.о. З урахуванням прийнятого допущення збільшення якості в 2 рази можна вживати її 10 г замість 20 р Отже, у стільки ж або хоча б в 1,5 рази можна і підняти ціну на обніжжя. А вже підняття ціни на 2 – 3 у.о. на обніжжя, упаковану в вакуумні пакети, буде цілком виправданим, що і підтверджується на практиці і орієнтовно окупність обладнання можна визначити по малюнку 2.

По горизонталі – обсяги реалізації. На вертикальній осі витрати: на установку для 1,0, 2,0 і 3,0 тис у.о. і поточні витрати (експлуатаційні та матеріали). Точки перетину цих ліній з лініями надходжень за рахунок збільшення вартості обніжжя на 1, 2 і 3 у.о. показують обсяги реалізації, які забезпечують окупність впровадження вакуумної упаковки. Таким чином, вакуумна упаковка може стати вигідною, якщо господарство збирає понад 500 кг обніжжя. Але кожен з вас може зробити розрахунки по-своєму. При цьому можуть бути враховані можливості упаковки та інших продуктів бджільництва (перги, меду …), особливо меду, якщо врахувати, що при цьому з’являється нове його якість – НЕ кристализуется.

Вибираючи обладнання, слід звернути увагу на такі параметри, як напруга живлення (220 або 380 В), довжина і кількість зварювальних швів, потужність насоса і тривалість циклу упаковки (значною мірою визначає продуктивність обладнання), габарити камери … Автор має досить повну інформацію про обладнанні і матеріалах і може дати Консультації та необхідну допомогу в їх придбанні.