Соломка В.О. «З Зошита ДіДа Василя»

Василь Олексійович Соломка
(ДіД Василь)

Почесний пасічник України, Почесний медовар України, провідний експерт МОЗ України з медичної техніки, Головний редактор журналу «Бджолярський круг», член національної Спілки журналістів України, член редакційних колегій журналів «Медична техніка» та «Журнал практичного лікаря», автор понад 100 публікацій та 10 книг по продуктам бджільництва.

 

 

Книга: “50 “НЕ” для медоварів”.
Серія: “З Зошита ДіДа Василя” (Зошит 10)
Автор:В.О.Соломка
Рік випуску: 2017

Збірник створено за результатами численних зустрічей медоварів України та проведення десятків конкурсів, семінарів, майстер-класів (в тому числі і за кордоном).

 

 

 

Книга: «ТОП-10 новаций украинских пасечников».
Серія: «З Зошита ДіДа Василя (Зошит 9)
Автор:В.О.Соломка
Рік випуску: 2016

У збірнику надані досягнення останніх років (третього тисячоліття) провідних бджолярів України. Основними критеріями відбору тем були світова новизна і підвищення рентабельності пасіки.

Укладач співпрацює з усіма авторами, в т.ч. і за темами збірника. Великі контакти, кругозір, професійні знання, досвід і власна практика, в т.ч. по проведенню шкіл, майстер-класів та семінарів дозволили відібрати кращі, найбільш актуальні та ефективні з напрацювань професіоналів.

Всі новації пройшли апробацію (випробувані і схвалені) на пасіках України і більшість з них вже впроваджені в промислових масштабах.

У збірнику викладені актуальні на сьогодні теми бджільництва, і він, по суті, є конспектом для шкіл-семінарів популярних в Україні (і не тільки), а також може бути використаний для семінарів, які будуть проводитися за образом і подобою нашого …

Збірник необхідний і корисний пасічникам будь-якого рівня стурбованим підвищенням рентабельності пасік і отриманням продуктів бджільництва найвищої якості.

Книга: «Безвощинные технологии («Дикий мед» на вашей пасеке)».
Серія: «З Зошита ДіДа Василя» (Зошит 8)
Автор:В.О.Соломка
Рік випуску: 2016

Анонс від автора:

В останні роки в Україні з’явилися нові технологи, за якими вже затвердилася назва – «безвощінние технології» і в моїх дослідженнях вони займають особливе місце.
Багато хто скаже, що технології виробництва меду завжди (спочатку) аж до середин 19 століття були безвощіннимі. Епохальні винаходи рамки Прокоповичем, вощини Мерингом і медогонки Грушкою докорінно змінили не тільки технологію виробництва меду, але й саме бджільництво. У рази зросла продуктивність і ефективність праці та пасік, але разом з тим змінилося і якість виробленого меду. І не завжди в кращу сторону …

Я неодноразово показував і доводив негативний вплив на якість меду кожної із застосовуваних технологій його виробництва. Та й без моїх доказів до багатьох приходить розуміння того, що підвищити якість меду можна лиш «розумним» застосуванням існуючих технологій.

Кардинальне ж підвищення якості можна отримати відмовившись від тієї чи іншої «порочний» технологи. А в ідеалі ж (найвищу якість) можна досягти лише при вживанні меду з вулика ( «від бджоли»). Чи це можливо? Адже для цього треба відмовитися практично від ВСІХ технологій виробництва меду згаданих вище. Опуститися в середньовіччі ?!

І таки почали «опускатися» … – стали виробляти мед виключаючи з ланцюжка переробки ту чи іншу «порочну» технологію. І навіть почали виробляти «дикий» мед за технологіями наших пращурів в колодах і дуплянках. Але ж ці технологи низькопродуктивні, а значить малорентабельні. Та й якість їх не бездоганно.

Мої дослідження були спрямовані на систематизацію та освоєння промислових технологій отримання високоякісного меду «від бджоли». Тобто шлях розумного отримання безвощінного меду використовуючи напрацювання пасічників за весь час догляду бджільництва від безвощінних технологій, тобто з середини 19-го століття … Виявилося, що Є ТАКІ ТЕХНОЛОГІЇ!

В Україні, як ні в одній державі світу пасічники постійно шукали альтернативні шляхи збереження якості меду. І моє дослідження полягала (звелося) до виявлення і показу вад в ланцюжку технологій переробки меду і пропозицій (новацій) дозволяють або зменшити, або виключити вплив переробки на якість меду. При цьому постійно враховувалися питання продуктивності та ефективності, а в кінцевому підсумку – рентабельності технологій.

Для цього зведені всі безвощінние технологи: і Прокоповича (Палтоя) 19-го століття, і корейських пасічників, і моїх колег І.Грігорчука (пресований мед), В.Топоріна (секційний мед), А.Коміссара (брусковий мед), А. Сороки (забрусного мед-самотоком) і власні напрацювання.

Праця мій прошу (пропоную) розглядати як спробу створення «путівника» за технологіями отримання якісного меду для допитливих пасічників піклуються про рентабельність своєї пасіки, про здоров’я своє та своїх близьких.

З повагою,
Василь Олексійович Соломка
(Дід Василь)

Книга: Сон на ульях
Серія: «З Зошита ДіДа Василя» (Зошит 7)
Автор:В.О.Соломка
Рік випуску: 2015
У книзі представлені результати досліджень впливу вуликів з бджолами на людину практикуючих медиків України, Казахстану і Росії. Більшість з них – бджолярі. Укладач збірника практично з усіма знайомий особисто і не тільки спілкувався, але і співпрацював, в тому числі й по темі дослідження. Великі контакти, професійні знання, досвід і власна практика (вчений, розробник і експерт по медичній техніці, а також пасічник) дозволили упорядника відібрати кращі і найбільш грамотні (переконливі) з напрацювань по вуликотерапії.

 

Книга: Ульевая рамка. История. Новации. (Тайны улья Прокоповича. Новые рамки – новые возможности)
Серия: «З Зошита ДіДа Василя» (Зошит 6)
Автор: В.О. Соломка
Рік випуску:2016

Видання друге (змінене і доповнене)

Книга присвячена дослідженню творчої спадщини видатного бджоляра зі світовою популярністю П. І. Прокоповича, а саме реконструкції його вулика і технології бджільництва в ньому. На підставі результатів пошуку і аналізу музейних експонатів (України, Росії, Бельгії) та публікацій (в т.ч. раритетних) розроблені креслення вулика Прокоповича, за якими виготовлені зразки і розпочато їх експлуатація. У книзі представлені креслення елементів вулика, його фотографії, в т. Ч. Всіх відомих музейних експонатів.

Наведено опис і аналіз різних способів і пристроїв армування рамок дротом. Охарактеризована також конструкція і технологія виготовлення і експлуатації оригінальної вуликової рамки автора – найпростішої з усіх відомих (рамка «Примітив»), яка дозволяє прискорити в рази процес армування дротом, є універсальною і володіє ще цілим рядом унікальних можливостей. Представлені результати впровадження рамки і її експлуатації на декількох пасіках України.

Наведено конструкція унікальною вуликової рамки «Абсолют», що дозволяє виробляти мед і водити бджіл без вощини з докладним викладом цієї технології.

Книга: Питные меды. Рецепты и технологии
Серія: «З Зошита ДіДа Василя» (Зошит 5)
Автор: В.О. Соломка
Рік випуску:2015
4-е вид., Перероб. і доп.
У книзі викладені основи технології виготовлення хмільних напоїв з меду, узагальнено досвід провідних медоварів України по виробництву питна медів. Наведено рецепти і технології виготовлення кращих питних медів – переможців всеукраїнський та міжнародних конкурсів, а також старовинних медовух по раритетним виданням.

 

 

Книга: Большая восковая моль («Золотая бабочка») Технологии. Свойства
Серія: «З Зошита ДіДа Василя» (Зошит 4)
Автор: В.О. Соломка
Рік випуску:2012
На основі більш ніж 10 – річного досвіду досліджень комплексно розглянуті і показані вплив технологій вирощування личинок великої воскової молі і виробництва на якість та ефективність препаратів з неї. Наводяться практичні рекомендації та технічні рішення по обладнанню технологіям виготовлення, в т. Ч. Контролю якості для забезпечення високої якості кінцевого продукту. Результати досліджень апробовані публікаціями у виступах перед пасічниками України, Білорусі, Казахстану, Росії …
У травні 2012 р в Градизьку організовано та проведено міжнародний майстер-клас на цю тему. Матеріали і виступи провідних фахівців на майстер-класі наведені або анотовані в книзі.

 

Книга:Слово о меде. Технологии.Свойства
Серія: «З Зошита ДіДа Василя» (Зошит 3)
Автор: В.О. Соломка
Рік випуску:2013
Комплексно показано вплив технологій виробництва, переробки, зберігання і вживання продуктів бджільництва на їх якість і ефективність. Не обмежуючись «аналітикою», наводяться практичних рекомендації і технічні рішення автора та його колег по забезпеченню високої якості бджолиних продуктів що дозволяє їх робити краще за всіх.
Оригінальне трактування процесів і технологій, а також результати досліджень підтверджені на практиці, апробовані публікаціями автора і в численних виступах перед пасічниками України, Білорусії, Казахстану …

 

Книга: Пыльца цветочная (обножка пчелиная), Перга: технологии, свойства, использование.
Серия: «З Зошита ДіДа Василя» (Зошит 2)
Автор: В.О. Соломка
Рік випуску:2015

2-е вид., Перероб. і доп.
Розглянуто весь цикл виробництва обніжжя бджолиного та перги. Велику увагу приділено новим технологіям та обладнанню, які забезпечують високу якість продукції. Не обмежуючись «аналітикою», наводяться практичних рекомендації і технічні рішення автора та його колег по забезпеченню високої якості бджолиних продуктів що дозволяє їх робити краще за всіх. У книзі комплексно розглянуто і показано вплив технологій виробництва, переробки, зберігання і вживання продуктів бджільництва на їх якість і ефективність.

Результати досліджень підтверджено на практиці, апробовані публікаціями автора і в численних виступах перед пасічниками України, Білорусі, Казахстану, Росії … Описано властивості та методи використання обніжжя і перги. Представлені результати власних досліджень автора, узагальнення досвіду провідних пасічників і дослідників, рекомендації відомих медиків, дієтологів, фармацевтів, апітерапевтів.

 

Книга: Медові трунки
Серія: «З Зошита ДіДа Василя» (Зошит 1)
Автор: В.О. Соломка
Не перевидавалась.

 

 

 

 

 

 

 

Контакты:

Соломка Василь Олексійович
Тел. 098-400-27-42, 050-164-88-52
Web site: http://bee.gktsn.com/bee/did-vasil
E-mail: didvasil@i.ua

 

Дослідна «Пасіка ДіДа Василя»
БДЖОЛЯРСЬКИЙ КРУГ УКРАЇНИ
Школа-семінар «За рентабельну пасіку»
Мед не любить дилетантів