Питні меди 2016

Підсумки крайового конкурсу медоварів «Питні меди 2016»
(Східний регіон)

У Харкові в рамках виставки-ярмарку «Бджільництво і апітерапія Слобожанщини» 6. лютого 2016р. відбувся крайовий конкурс медоварів «Питна меди 2016», організований Слобожанським крайовим відділенням Гільдії медоварів України.
Мета конкурсу – це популяризація меду, медових напоїв і оздоровчої продукції бджільництва, а також відродження на Слобожанщині старовинних традицій медоваріння і культури вживання питна медів, як невід’ємною частини спадщини звичаїв нашого народу.

Питний мед це споконвічно слов’янський напій, який має багату історію і глибокі національне коріння. Завдяки присутності в рецептурі натурального меду, що володіє цілющими властивостями, цей напій набуває неперевершену м’якість і вважається воістину унікальним і корисним.

Майстерність приготування справжнього питного меду межує з високим мистецтвом. Щоб приготувати його, медоварів потрібно мати не тільки кристально чисту джерельну воду, ароматний мед і винні дріжджі, а ще й чисті думки, відкрите серце, а також вкласти частинку своєї душі. Ось тому, в даний час питна мед стає брендом України, таким як віскі в Шотландії, саке в Японії, текіла в Мексиці, ром на Кубі.

На ярмарку крім пасечного інвентарю, також традиційно був представлений широкий асортимент продуктів бджільництва.
Попитом користувався не тільки високоякісний натуральний мед, а й інші апіпродукти, такі як пилок, перга, забрус, екстракти прополісу і личинок воскової молі. Тут же відвідувачі могли отримати кваліфіковану консультацію щодо їх застосування.
А медові напої були з декількох областей України.
Гості ярмарку змогли спробувати різні сорти ароматного питного меду, приготовленого за різними рецептами і звичайно, придбати цей чудовий нектар.

1gmu1
1gmu2
1gmu5
1gmu9
1gmu11 (1)
1gmu6
1gmu12
1gmu4
1gmu8
1gmu7
1gmu3
1gmu1 1gmu2 1gmu5 1gmu9 1gmu11 (1) 1gmu6 1gmu12 1gmu4 1gmu8 1gmu7 1gmu3

Одним з відвідуваних, було місце проведення конкурсу «Питна меди 2016», де організатори конкурсу Мироненко М.В. і Дейнека Ф.Н. з самого ранку зустрічали медоварів із зразками їх продукції.
Медовари розповідали про цілющі властивості питна медів, відкрито ділилися рецептами і технологічними тонкощами приготування напоїв з меду.

Адже, більшість старовинних рецептів не були чимось більшим, ніж списки інгредієнтів з короткими примітками приготування. Детальні інструкції не вважалися тоді необхідними, кожен медовар досконально знав свою справу, тому багато старовинні рецепти дійшли до нас, були відновлені справжніми любителями своєї справи, довгим шляхом проб і помилок. Тому тим цінніше і якісніше буде кінцевий продукт, якщо підходити до справи з розумінням процесів, дотримуючись усіх тонкощів технологій, які відпрацьовуються роками.

Великим досягненням харківського відділення стало запрошення для роботи в дегустаційної комісії одного з відомих і авторитетних фахівців в галузі вітчизняного виноробства інженера-технолога «Харківського заводу шампанських вин» Бузини В.А., яка під час роботи дегустаційної комісії на деяких прикладах дала майстер клас по правилам дегустації та методикою визначення дефектів напоїв.
Цей досвід в певному сенсі безцінний і подальшу співпрацю з фахівцями такого рівня буде мати позитивний вплив на поліпшення якості медових напоїв.

На конкурс було представлено 43 зразка. Крім областей входять до східного регіону: Харківській, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській областей, в конкурсі також брали участь медовари Сумської і Полтавської обл.

У конкурсі взяли участь не тільки досвідчені члени Гільдії, а й початківці медовари. Дегустаційна комісія провела незалежну експертну оцінку якості конкурсних зразків методом закритої дегустації – експерти не знали, який саме зразок вони пробують (зразки кодувалися цифрами).

До складу дегустаційної комісії увійшли найбільш авторитетні і професійно-досвідчені фахівці:

Барабаш Василь Степанович – голова Гільдії медоварів України;
Мироненко Михайло Володимирович – член ради Гільдії медоварів України;
Бузина Вікторія Олександрівна – інженер-технолог Харківського заводу шампанських вин;
Кузовков Петро Миколайович – голова Балаклійського спілки пасічників України;
Коляда Григорій Михайлович- член громадської організації «Пасічник Слобожанщини».
Оцінювалися букет, смак, аромат, прозорість напоїв по 10-ти бальною системою:

1 місце – 8,7 бала і вище;
2 місце – 8,5-8,69 бала;
3 місце – 8,3-8,49 бала;
Диплом учасника – 8,1-8,29 бала;
Зразок знімається з конкурсу при оцінці нижче 8,1 бала.
Комісія визначила переможців у шести номінаціях. Основна маса представлених зразків були високої якості, що свідчить про серйозне підході медоварів регіону до своєї справи. На жаль не обійшлося і без зразків низької якості.
Раніше Гільдією медоварів неодноразово піднімалося питання про підвищення якості питного медів та контролі за продаваної продукцією, аж до виключення з членів Гільдії, так як продукція низького рівня може дискредитувати