Новий метод консервації продуктів

Юрій Гуслій

«У травні 2010 року на майстер-класі бджолярського кола я доповідав про метод сушіння обніжжя за допомогою меду. Метод був перевірений практично і запатентований (патент № 57829 від 10.03.11). Вся подальша робота виробничого підприємства була націлена на рішення більш значною, глобальної проблеми – випуск медових продуктів як конкурентів кондитерських і фармацевтичних продуктів. На чому базується така спрямованість?

Медові продукти не містять цукру – не дуже корисного солодкого продукту , який ми зараз споживаємо, не містять консервантів, які заважають травленню і шкодять організму.

Зберігають в продуктах значно більше поживних речовин, ніж інші методи консервації (за рахунок виключення термічної обробки, окислення повітряним потоком і відсутність сонячного і ін. Типів випромінювань). Дозволяють зберігати продукти не тільки рослинного, а й тваринного походження.

Дозволяють створити унікальні лікувальні препарати як противагу антибіотикам, які вбивали все живе!

Коротко суть методу в тому, що мед (при вологості менше 20%, В.С.) * Володіє унікальними і дуже потужними консервуючими властивостями. Про це знають всі. Але умова тривалого зберігання полягає в тому, що продукт (суміш продукту з медом, В.С.) ** не повинен мати вологість більше 20%.

Ми навчилися висушувати сировину під шаром меду, причому паралельно волога видаляється з верхнього шару меду, що не дозволяє йому закисати. Висушений продукт можна відокремити від меду, в результаті чого отримуємо дві фракції – «сушку» з медом і насичений соком продукту мед з характерним запахом і смаком свіжого сировини. Виходячи з аналізу можливостей методу, можна отримати:

– більше 300 видів медових продуктів на будь-якій приватній пасіці (30 видів плодів і ягід × 5 видів меду × 2 фракції = 300);

– мед з витяжкою лікарських трав, трутневого гомогенату, молі і т. П. По суті це унікальні медові препарати …, т. К. Мед не моментально знищує хвороботворні мікроби, а консервує, послаблює і поступово вбиває їх! Введення в організм ослабленого збудника хвороби – це щеплення !!!

– нові консерванти на основі не антибіотиків, а прибутків;

– дати лікувальні препарати і харчування людям, хворим на цукровий діабет !;

– замінити спиртові витяжки лікарських трав медовими витяжками доступних для дітей і людей з алкогольною залежністю;

– розширити асортимент і область застосування медових продуктів, а також вирішити проблему перевиробництва меду і зберегти бджіл !!!

На сьогоднішній день ми виготовили дослідну партію унікальних пристроїв для сушіння продуктів медом і проектуємо промислові установки. Короткий опис конструкції нижче.

Простота і доступність методу консервації обніжжя бджолиного (ОБ) шляхом висушування дозволяють широко використовувати його в бджільництві, до того ж даний метод включений в нормативну документацію по ОБ. Разом з тим він володіє величезним недоліком. І ось чому. На рис. показаний зовнішній вигляд пилкових зерен і їх схематичне зображення. Зерна мають два шари оболонок: екзини (2) (зовнішній) і інтини (3) (внутрішній). Екзина характеризується надзвичайною стійкістю: вона не розчиняється в кислотах і лугах, витримує температуру до 300 ° С.

За даними деяких джерел, в геологічних відкладеннях може зберігатися мільйони років (!). У Екзіна розміщені звивисті, так звані апертури (4), які пов’язують ядра (1) і його субстанції із зовнішнім середовищем (у тому числі під час запилення рослин). Коли пилкові зерна висихають, аператури спадаються, утворюючи своєрідний глухий «замок», який оберігає від впливу зовнішнього середовища статеві клітини ядерних субстанцій (власне необхідні нам корисні речовини, здатні забезпечити потужний поштовх на одному з найвідповідальніших етапів життя рослини – зародження плоду).

У вулику ОБ НЕ висушується, а консервується (перетворюється в пергу). При цьому апертури пилкових зерен не пересихала і через них є доступ до ядер, тому біологічний ресурс пилку (ядер) при вживанні перги використовується повніше.

Біологічний ресурс висушеної ОП організм не може використовувати в повному обсязі через хворобу системи травлення, яка супроводжується зниженням травних, всмоктуючих здібностей, віковими порушеннями і т. Д. Оскільки екзіни оболонок пилкових зерен досить стійкі до впливу на неї соків травного каналу, це також знижує ймовірність повного використання біоресурсів пилку, виникає потреба в створ ванні на основі ОП медичних препаратів з високим коефіцієнтом їх засвоєння. Створення таких препаратів – справа фармацевтичної науки і високих заводських технологій, які, безумовно, з часом прийдуть і до нас. А поки що розглянемо доступні нам технології підвищення використання біоресурси унікального бджолиного «зілля».

В якості одного з методів вирішення цієї проблеми: пилкові зерна подрібнюють механічним шляхом, в ідеалі – до менших розмірів, ніж розміри ядер (роздрібнити ядро, зруйнувати, порушити його), або хоча б руйнують екзіни з апертурами (перемолоти до микронизированного стану).

З огляду на, що пилок включає гігроскопічні цукру, які навіть після сушки зберігають маслянисту консистенцію, її не зовсім легко розтовкти в ступці або розтерти в лабораторних тиглях. Для індивідуального використання продуктивності такої ступки може бути досить, проте для потреб сім’ї (до кілограма пилку) краще використовувати звичайну кавомолку. Але слід мати на увазі, що під час розмелювання порошок збивається (злипається) в кавомолці і залишається досить значна кількість нерозмелені зерен.

Продукцію останніх сезонів здрібнів так само на фармацевтичному заводі (безумовно, якісніше, швидше і і дешевше).

Є інформація про технології розмелювання з заморожуванням до мінус 170 ° С і нижче (фірма «Плазіс», Кривий Ріг; китайці). Безумовно, якість розуміли високу, але не відомо, як така температура діє на біологічно активні компоненти ПЦ і, взагалі, чи залишається продукт біологічно активним. У всякому разі, як мінімум, дві вітамінні складові руйнуються.

Слід зауважити, що при вживанні свіжозібраної ОП вона засвоюється набагато краще – апертури не пересихала і зміст ядра пилинок квіткових доступно для шлунково-кишкового тракту. Але при цьому необхідно забезпечити її якість (тримати ОП в холодильнику) протягом досить обмеженого часу.

Слід також зазначити, що просте механічне перемелювання пилку не забезпечує стовідсоткового руйнування ядер – потрібні більш складні (чи не механічні) технології підвищення засвоєння ОП організмом.

Описані вище методи переробки (консервації) ОП я відношу до парадоксів пасічних технологій виробництва продукції бджільництва. По суті, ми спочатку створюємо проблему – висушуванням квіткових пилинок, беремо ядро ​​на «замок», а потім різними хитрощами (ресурсо- та времязатратнимі) намагаємося отримати доступ до цілющого вмісту ядра. А чи не можна по-іншому? Без «замку» … Тобто без висушування ПЦ.

Деякі наші колеги змішують свежесобранную ОП з медом. Безумовно, що засвоюється ОП краще, майже як Свіжозібрані (апертури теж не пересихають). Повинен попередити, що це може привести до того, що суміш через деякий час заграє, якщо її не зберігати в холодильнику. Пояснюється це тим, що вологість меду близько 20%, вологість свіжозібраної ОП близько 30%, а при змішуванні 1: 1 (рівними за масою частками) вологість суміші буде 25%.

Відомо про наявність в ОП дріжджів, тому дана суміш при кімнатних температурах може заграти (консервирующего дії меду недостатньо). Вихід досить простий: перед змішуванням ОП необхідно підсушити до вологості не більше 20%. І апертури не пересихала, і консервативну дію меду не зменшиться. Але як проконтролювати в домашніх умовах вологість? Це практично неможливо …

Оригінальну методику висушування ОП медом запропонував Ю.М. Гуслій (м.Черкаси). Вона широко може застосовуватися і в польових умовах прямо на пасіках. При цьому використовуються гігроскопічні властивості меду – його здатність вбирати і віддавати вологу.

Автор методу представив установку, в яку входить лоток з сіткою по всій площині лотка, на неї встановлюється кришка з вентилятором. Сушка здійснюється наступним чином: в лоток засипається обніжжя (або інший продукт), рівномірно розподіляється по дну, зверху на ньому розміщується сітка з розмірами вічок менше розмірів продукту, і все це заливається рідким медом. Сітка закріплюється так, щоб продукт не спливав. Встановлюється кришка з вентилятором, який продуває повітря над поверхнею меду, висушуючи його (як при дозріванні незрілого меду).

Вологість меду періодично контролюється рефрактометром. При вологості меду менше 20% мед зціджується, а суміш обніжжя з медом упаковується в споживчу тару. Доступно всім, в тому числі і в польових умовах. Після цього цілющі властивості ОП повністю доступні для організму людини. Перероблена по одній з наведених технологій ОП готова для вживання або до тривалого зберігання. Ось так – просто і дешево.

Значимість запропонованого Ю.М. Гуслі методу важко переоцінити.

В.С. Використання консервуючих властивостей меду для зберігання продуктів відомо з біблійних часів. Але в повідомленнях про це опускається одна суттєва деталь: мед зберігає ці властивості, якщо його вологість не перевищує 20%. Якщо ж в результаті приміщення на зберігання в мед продукту, завдяки гігроскопічним властивостям меду, його вологість стає вище 20%, то консервуючі властивості меду істотно знижуються. Для відновлення цих властивостей треба цю вологість знизити (в ідеалі – повернути до вихідної). Використання гігроскопічних властивостей меду і покладено в основу нового методу консервації продуктів і отримання медів з новими властивостями. Але для консервації ОП метод має особливе значення.