Медоваріння в Україні в ІІІ тисячолітті нової ери

Так називається експозиція музею відкритого 8 квітня 2017 р.
в сільській хаті на «Пасіці ДіДа Василя».

Саме в цій хаті в 2004 р. на Масляну три медовари відомих на сьогодні в Україні (і не тільки) провели перший конкурс своїх питних медів, обмінялися знаннями і прийняли рішення через рік зібратися знову в більш  широкому  колі. Через 5 років створена в 2008 р. Гільдія медоварів  України саме їх нагородила відзнакою «Піонер медоваріння України». В експозиції їх фото «Піонерів» розміщені зразу ж після фото корифеїв медоваріння.

 

«Корифеї» медоваріння в Україні: І.Корабльов (  Автор кн.. «Як самому зварити мед та зробити медо-овочеве вино». – Харків. -1929 р. ), Т.Цесельский      ( Автор кн. «Искусство призводства напитков из меда и фруктов».- 1910.)  , В.Скуратівський  («Кухоль меду»,     р.)   та їх книги.

Центральний стенд експозиції

 

Зліва: «Піонери» медоваріння в Україні: В.Соломка (автор  кн.. «Медові трунки. Давні рецепти і технології», «Питні меди і ваше здоров’я», «Питные меды. Рецепты и технологии», «50 НЕ для медоварів»), М.Горніч («Медові вина»), О. Кобцев, С.Гопалов.

В центрі: Абсолютні переможці всеукраїнських конкурсів медоварів (володарі Гран-прі) 2006-2017 рр: О.Гриценко, О.Литовченко, В.Бабенко, С.Тулинський, К.Лабага, Я.Лабага, К.Лецин, О.Бугарь,  О.Юхно, Н.Сабашенко, І.Андрусів.

Справа: Переможці міжнародних і всеукраїнських конкурсів: О.Кобцев  (Золота медаль Апімондії 2007 р.), М.Вовнянко (Срібна медаль на конкурсі Золотий грифон (Ялта) в 2008 р., лауреат конкурсу 100 кращих товарів року  ….  р.), В.Дмитрук Лауреат  конкурсів «100 кращих товарів України» 2011, 2012 і 2013 рр., переможець 8-го  міжнародного ярмарку «Екогала-2014» (Польща), 4-е місце на міжнародній туристичній біржі ІТВ в 2013 р. (Берлін). О.Нєженський В 2010 р. на міжнароднму конкурсі  «Солнечный Таирова»   4 (!) дипломи і 1-ше місце в конкурсі «Вибір споживача». В 2013 р. на конкурсі «Живе вино України» Золотий кубок «Вибір споживача».

Окремий стенд присвячений діяльності та досягненням Гільдії медоварів України.

 

На стендах всі зразки питних медів-переможців та реквізити їх авторів, дипломи, кубки, сертифікати, медалі конкурсів, відзнаки Бджолярського кругу, диплом першого Почесного медовара України та СОВА з присвятою: «Мудрість це розум настояний на совісті. Дідові Василеві від внуків медоварів» в честь 10-тиріччя відродження медоваріння в Україні.

 

Мета створення музею відродження традицій медоваріння в Україні, створення методичного центру по впровадженню нових технологій медоваріння, демонстрація досягнень українського бджільництва, популяризація благородного національного напою та професії  пасічника.

Ґалерея музею

vs75m4
vs75m6
vs75m7
vs75m9
vs75m5
vs75m10
vs75m11
vs75m13
vs75m14
vs75m15
vs75m16
vs75m17
vs75m19
vs75m4 vs75m6 vs75m7 vs75m9 vs75m5 vs75m10 vs75m11 vs75m13 vs75m14 vs75m15 vs75m16 vs75m17 vs75m19

Істина у вині

(зі статті «На пасіці у Діда Василя»)

Пасіка Діда Василя, окрім того, що є місцем революційних відкриттів у бджільництві, це, напевно, якийсь енергетичний центр. Ще одне досягнення, що тут започатковане й має колосальні перспективи, – відродження древніх традицій медоваріння. Питні меди, медівка, медові вина підкоряють сьогодні смаки найвибагливіших гурманів.

А виготовляються такі напої за унікальною рецептурою Діда Василя. У 2008 році за його ініціативи створена Гільдія медоварів України, яка впроваджує нові методи виробництва медових напоїв і популяризує їх. У музеї медоваріння на пасіці Діда Василя зібрані унікальні екземпляри, деякі з яких виривали з руками на міжнародних аукціонах.

І всі питні меди сьогодні створюються пасічниками за одним рецептом, написаним Василем Соломкою, і лише той, хто має хоч найменшу фантазію, проявляє творчість та робить напої на свій смак.

Найцінніший експонат музею – подарована дерев’яна сова з написом: «Мудрість – це розум настояний на совісті» (Діду від «внуків» медоварів).

А чого варта лише оцінка винахідників благородного напою – французької делегації, котра була вражена тим, що вино можна робити без винограду. Спробувала вина Діда Василя і семенівська делегація. До речі, ця пасіка приймала безліч груп, найбільша з яких налічувала близько 200 чоловік!

Та ніхто ніколи не відчував ніяких незручностей на маленькій пасіці, що налічує декілька десятків вуликів. Це завдяки хазяйці обійстя, супутниці відомого пасічника, – Вірі Петрівні. Ну а найголовніше – незабутня атмосфера, яка панує у селищі Баришівка, що на Київщині.

Михайло ПОГРІБНИЙ
(Регіональний розважальний портал
«Семенівські вісті»)