Мед не любит дилетантів

Василь Олексійович Соломка
(ДіД Василь)

 

 

Почесний пасічник України, Почесний медовар України, провідний експерт МОЗ України з медичної техніки, Головний редактор журналу «Бджолярський круг», член національної Спілки журналістів України, член редакційних колегій журналів «Медична техніка» та «Журнал практичного лікаря», автор понад 100 публікацій та 10 книг по продуктам бджільництва.

 

 

У 2012 р в країнах колишнього Союзу з’явилася не зовсім звичайна книга для пасічників (і не тільки). Презентація її успішно пройшла в Україні, Казахстані, Москві … За три роки книга перевидана чотири (!) Рази. Книга називається «Слово про мед. Технології. Властивості ». Автор: Соломка Василь Олексійович ( «Дід Василь»).

Більше 15 років активно досліджує і відпрацьовує технології виробництва, переробки і збереження цілющих властивостей продуктів бджільництва, щільно співпрацює з провідними бджолярами України, вченими – медиками, фармацевтами, технологами оборонної та фармацевтичної промисловості … Результати досліджень апробовані і друкуються в публікаціях автора.

«Слово про мед» не є компіляцією, як більшість книг про продукти бджільництва. І лише дві сторінки подані автором «НЕ СВОЇ» з коректним обґрунтуванням і посиланням …

Про ШКОДУ оксиметилфурфурол В МЕДІ

Досить часто доводиться вступати в дискусію щодо негативного впливу і навіть шкідливості оксиметилфурфурола для здоров’я людини. Іноді доходить навіть до крайнощів (дикості). Так, років п’ять тому тодішній голова Братства бджолярів України Сергій Уласик попросив мене брати участь в прямому ефірі одного з радіоканалів в передачі про бджолиних продуктах. Крім нас двох, в «бригаду» входили член Ради «Братства» керівник фірми, точки з торгівлі медом якої розкинуті по всій Україні, і його головний бухгалтер. Те, що кваліфікація моїх «колег по ефіру» бажає бути кращою, я зрозумів дуже швидко і тому особливо не висувався, навіть коли на питання по телефону «скільки вживати меду?», Бухгалтер безапеляційно бовкнув – «200 грамів». Прямий ефір!!!

Але коли «член Ради», керівник фірми, яка переробляє і торгує медом по всій Україні, сказанув буквально таке «при нагріванні меду в ньому виникає оксиметилфурфурол. Це страшна отрута, яким навіть труїли в’язнів Освенціма »я не витримав і в різкій формі перервав« фахівця »і надав пояснення з посиланнями на проф. Чепурного, які практично всі наведені в реферованій нижче статті. Після ефіру «бригада» зі мною сухо попрощалася і провідники ББУ в ефіри з собою мене більше не запрошували, та, і я, після цього випадку, перш, ніж давати згоду на участь в теле- і радіопередачах зважував те, з ким будемо виступати.

Дрімучість «оракулів» на сьогодні не зменшилася і в ефірі продовжують звучати перли типу «березовий мед», а недавно в приватній бесіді почув одкровення (звинувачення), що в питному меді, який роблять медовари є отрута, який називається оксиметилфурфурол. Мої пояснення (в т.ч. «по проф. Чепурному») не подіяли, і я порадив їм хоча б в інтернет заглянути. Краще б я їм цього не радив.

Коли я сам туди ткнувся з цього питання, то взявся за голову: «Не Освенцим» звичайно, але стало страшно. І я вирішив порушити це питання в пресі і для початку в пасечной, щоб діяти через пасічників. Звичайно ж, першим повинен бути журнал «Пасіка, здоров’я, апітерапія» – йому ж це «на роду написано». Але я відразу ж «згас» після того, як з цього ж приводу в одному з його останніх номерів прочитав наступне: «ОБЕРЕЖНО! Фурфурол! » «… Мед з високим вмістом ОМФ – це вже не ліки, а отрута! … це потрібно знати кожному. І в першу чергу, батькам, які годують медом з зашкалюють фурфуролом своїх дітей. … фуранові похідні є отрутами і в великих кількостях викликають параліч. Малі дози пригнічують нервову систему … Уже зараз ОМФ включений в число небезпечних для здоров’я людини речовин. » А далі такий «рада»: «купіть маленьку баночку і проведіть аналіз в лабораторії хоча б на ОМФ, не кажучи вже про діастаз. І тоді ви збережете і гроші і, головне – здоров’я. » І всю цю маячню більш ніж на двох глянцевих кольорових сторінках пасічного (!) Журналу.

На сьогодні і у наших сусідів в Росії така ж ситуація, якщо не найгірша. Пройшла навіть телепередача про шкідливість меду. У темі Фармацевти проти меду »форуму« На Точку »з’явилася наступна інформація:« 25 листопада 2011 року на першому російському каналі вийшла програма «Жити здорово!», В якій провідні Е. Малишева і Д. Шубін мудрувати про такий продукт як мед, його властивості, правила прийому, зберігання тощо …

Анонс цієї частини передачі був такий:

Продукти-обманщики: мед.
Шахрай під наглядом. Як приймати мед безпечно.

У цій передачі Олена Малишева і Дмитро Шубін намагаються «розвінчати міф» про корисність меду (створюваний ними ж в попередній передачі про мед рік тому, в 06.10.2010 р), використовуючи такі помилкові, неточні і перекручені дані:

1) Стверджується, що мед – це просто солодкий продукт, який не несе ні харчової, ні лікувальної цінності.

2) Стверджується, що 75% меду – це сахароза і фруктоза.

3) Стверджується, що енергетична цінність меду становить 1300 ккал на 100 гр.

4) Стверджується, що при додаванні меду в чай ​​з температурою вище 60 градусів, в ньому утворюються канцерогенні речовини, здатні викликати рак.

5) Стверджується, що мед не може замінити в раціоні цукор, тому, що цукор в 100 разів менш калорійний, ніж мед.

6) Стверджується, що мед викликає «пекельне», «дике», «жахливе» стимулювання апетиту через те, що має глікемічний індекс 80.

На основі подібного способу подачі інформації мед називається продуктом-обманщиком, шахраєм.

Для дії на підсвідомість тих телеглядачів, які ускладнюють себе аналізом наведених цифр і фактів, які не відповідають дійсності, автори передачі представили страшні кадри, де з чаю з медом випливають слова «Рак», а також макет, процесу, який нібито, відбувається в організмі людини, який з’їв мед.

Схоже, що йдеться про сплановану контрпропаганди бджолиних продуктів. Тим більше – треба діяти! І я вирішив написати з цього приводу все, що я знаю. При перегляді моєї папки «Про меді» я підняв матеріал з російської газети «Бджільницький Вісник» № 12 (64), грудень 2006 р. Перечитавши його уважно, я зрозумів, що краще написати на цю тему я не зможу, та й авторитет авторів викликає повага. А назва говорить сама за себе.

ДИЛЕТАНТИ ПРАВЛЯТЬ БАЛ
(Скорочено)

А. С. Фарамазян, Міжрегіональна громадська організація бджолярів.
Е. Ю. Балашова, член Міжнародної комісії з меду, директор аналітичного центру «Апіс».

Нерозбірливість деяких засобів масової інформації добре відома і тема меду не є винятком. Однак важко звинуватити ЗМІ в цьому, коли дезінформація про мед і інших продуктах бджільництва виходить від людей, які в силу займаного положення, зобов’язані зважувати кожне слово. Що є причиною, звичайне дилетантство чи чорний піар? Обидві версії мають однакове право на існування і обидві хибні. Коли мова в ЗМІ заходить про мед, трапляється вислуховувати і читати такі безграмотні і безапеляційні повідомлення:

1. Оксиметилфурфурол в меді і шкоду, яку завдають їм організму

Оксиметилфурфурол утворюється при нагріванні вуглеводних сполук в кислому середовищі. У меді основним джерелом оксиметилфурфурола є фруктоза. Чинний стандарт обмежує допустимий вміст оксиметилфурфурола в 1 кг меду 25 мг.

Дуже часто доводиться чути застереження «знавців» про особливу небезпеку перевищення допустимого вмісту оксиметилфурфурола в меді для здоров’я людини. Нібито такий мед мало не отруйний. Чи так це?

Звернемося до матеріалів Бременського інституту досліджень меду: «У кондитерських виробах і вареннях міститься оксиметилфурфурол в кількостях, в десятки разів, а в багатьох випадках і значно більше, що перевищують допустиму стандартом норму для меду. До теперішнього часу не було виявлено від цього будь-якої шкоди для людського організму ».

Професор Чепурний так висловлюється з цього приводу: «Так чи небезпечний оксиметилфурфурол, що міститься в меду, для здоров’я людини? Звичайно, ні. Є харчові продукти, в яких його зміст в десятки разів більше, але в них він навіть не визначається. Наприклад, в смаженому кави зміст оксиметилфурфурола може досягати 2000 мг / кг. У напоях допускається 100 мг / л, а в Coca-Cola і Pepsi-Cola зміст оксиметилфурфурола може досягати 300-350 мг / л … ».

У 1975 р в Інституті харчування РАМН були проведені дослідження, які показали, що щодобове надходження оксиметилфурфурола в організм з їжею в кількості 2 мг на 1 кг ваги не представляє для людини ніякої небезпеки.

У стандартах ЄС та харчові кодексі ООН встановлено граничний вміст оксиметилфурфурола в меді 40 мг / кг із застереженням, що для медів, вироблених в жарких країнах, це значення підвищується до 80 мг / кг. Це природне для таких країн зміст оксиметилфурфурола і мед, від цього не стає менш корисним.

Граничне значення змісту оксиметилфурфурола введено в стандарти не з метою убезпечити людей від «шкідливого» продукту, а з метою проконтролювати дотримання температурних режимів при переробці меду. У світовій практиці цей показник використовується в основному переробниками меду при закупівлі партій меду і допомагає визначити, чи не піддавалася дана партія меду перегріву при передпродажної обробки, а також «вік» меду.

Мед – серйозний і складний продукт, він не любить дилетантів.

Два (з багатьох) відкликання на книгу: Василь Соломка (ДiД Василь) «СЛОВО ПРО МЕДІ», м.Київ, «Медицина України» 2012 р .:

25.10.2012 21:07 Alexandr Ponomarev <ponomaralex@gmail.com>
Шановний Василю Олексійовичу, 
Величезне спасибі за «Слово про мед. Технології. Властивості ».

Прочитав на одному диханні і дізнався багато нового і повчального. Це дуже актуальна книга, яка містить великий обсяг ретельно обробленої та систематизованої інформації. Вражає і Ваш літературна мова, вміння подати матеріал легко і невимушено.
Хотілося б, щоб російські бджолярі теж могли ознайомитися і при нагоді – і придбати «Слово про мед». З метою рекламування книги в Росії готовий розмістити окремі її голови на сайті www.apiworld.ru

З повагою і найкращими побажаннями,
Пономарьов

МЕД – ТВАРИН НІЖНЕ …
Олександр ВИШНЯК

Я працював доцентом в металлургічной Академії. Мені 60 років (40 років з бджолами), пасіка 20 -30 п / с, кочую. Дніпропетровська обл., Тел. (067) 785-08-41

Оскільки Краса (точніше усвідомлення краси) врятує світ, а бджоли і є одним із втілень земної Краси, то діяльність пасічника сприяє насиченню Природи цим дивним неземним створінням Бога, аналога якому так важко знайти в цьому вкрай заматеріалізованом світі.

Що зацікавило у Вашій публікації «За старих часів меди були краще» ?. Мені здається, що Ви торкнулися проблеми відновлення якості меду (по суті краси продукту) в філософському аспекті розуміння важливості цієї справи для людства в цілому (і не тільки меду, але і взагалі продуктів харчування). Бажаю Вам натхнення і надалі розвинути і розширити цю надзвичайно важливу тему.

Наведу Вам два параграфа 148 і 201 з кн. «Братство» (Вчення живої етики. Агні Йога. М., «ЕКСМО», 2006 р). Думки про продукти бджільництва, наданих Вищими Силами, дивним чином асоціюються з ідеями, відображеними в Ваших публікаціях.

«148. Даремно люди шукають нових цілющих засобів, не використавши старих. Навіть молоко і мед не застосовуються досить. Тим часом, що може бути корисніше, ніж продукти рослинні, перероблені через наступну еволюцію. Молоко і мед різноманітні до нескінченності, тому вони складають кращу профілактику, коли вони вживаються розумно і науково. Не в тому річ, щоб пити молоко або їсти мед, але, перш за все, якісь молоко і який мед? … Можна зрозуміти, що бджоли можуть складати невипадкові поєднання своєї здобичі. Легенда про бджіл має значення, щоб звернути увагу на особливу якість меду.

…. Люди ставляться настільки первісно, ​​що задовольняються визначеннями – хороший і поганий, свіжий і гнилої, при тому захоплюються розмірами продуктів, забуваючи, що штучна величина руйнує цінність якості. Навіть такі примітивні міркування не беруться до уваги. Розвиток властивості життєздатності має бути почерпаемо з усіх царств природи ».

«201. Кращі цілющі продукти часто залишаються в нехтуванні. Молоко і мед счітаюьтся поживними продуктами, але абсолютно забуті як регулятори нервової системи. При явищ в чистому вигляді вони містять дорогоцінну всеначальной енергію. Саме ця якість має бути в них охорону. Тим часом стерилізація молока і спеціальне очищення меду позбавляють їх найціннішого якості. За ними залишається пітательноеь значення, але основна цінність їх зникає. Звичайно необхідно, щоб продукти вживалися в чистому стані. … все штучні очищення знищують їх пряме призначення. Древнє знання охороняло корів, як священних тварин, Ти виткав навколо бджіл дивовижну легенду. Але з часом втратили свідоме ставлення до первозданним ліків. У старих лечебніках кожен препарат розглядалося з боку користі і шкоди. Але такі цінні кошти як молоко, мед або мускус не завдають шкоди, коли вони чисті … »

P.S. Оскільки Краса – творіння ніжне, а тому сприйнятливе, її треба берегти і захищати. Це і є справа життя кожної чесної людини.