Що варто знати про мед...

Рейтинг Користувача: / 6
НайгіршеНайкраще 

Що таке мед напевно знають усі. Принаймні в цьому впевнений майже кожен. Але навколо нього, як і навколо бджільництва загалом, існує безліч як кумедних, так і достатньо безглуздих домислів. Зустрічалася навіть сама абсурдна "теорія", що мед це продукт випорожненя бджіл... Тому цей розділ сайту ми відкрили здебільшого для людей не повязаних з бджільництвом. Колеги пасічники можуть хіба побачити якісь неточності в написаному і любязно повідомити про це адміністрації сайту в Контактах.

Отож... Мед - це продукт, утворений з квіткового нектару в наслідок ферментації його бджолами і виводу зайвої вологи.

 

Принагідно зауважимо, що нектар, чи мед бджоли переносят в медовому зобику, який хоч і є частиною системи травлення, але знаходиться ще до шлуночка, тому нектар в ньому проходить тільки процес ферментації, але аж ніяк не травлення. Як все ж відбувається утворення меду? Бджоли збирають з квіток нектар і вже по дорозі до вулика насичують йог своїми ферментами. Далі у вулику вони цей "напівфабрикат" передають іншим бджолам, що працюють там і летять за новою порцією. Вуликові бджоли продовжують процес переробки нектару збагачуючи його ще іншими ферментами і вивітрюючи зайву вологу, для цього переносячи нектар з одного місця в інше декілька разів. Зрілий мед(він має 18-20% вологи) вони остаточно складають в певне місце поближче до гнізда і запечатують його восковими кришечками(забрусом) Розпечатують такий мед вони тільки у випадку гострої необхідності збереженя родини.

Який буває мед? Бджолинний мед буває НЕНАТУРАЛЬНИЙ і НАТУРАЛЬНИЙ. Бджоли своїми ферментами в мед можуть переробити будьяку солодку речовину(яка містить певну кількість цукрів). НЕНАТУРАЛЬНИЙ мед утворюється в наслідок переробки чи то цукровго сиропу, чи солодкого соку з пошкоджених фруктів. Його вживання абсолютно не зашкодить Вашому здоров'ю. Скажемо більше - мед з цукрового сиропу навіть корисніший ніж сам цукор, проте не коштує стільки ж скільки і натуральний мед. І хоча таке фальшування меду не порівняти з підробкою скажемо ковбас, чим нас явно труять, проте все одно недопустиме.

Про штучний мед ми взагалі не говоримо, як і про всякого роду варива і місива, в процесі "творення" яких бджоли участі не беруть.

НАТУРАЛЬНИЙ мед - це перероблений нектар, зібраний з квіток, чи падь(солодкі виділення житєдіяльності деяких комах на листках рослин і самих рослин в тривалу спекотну погоду,коли зранку нема роси). Отже мед з нектару весь квітковий, а не тільки травневий, як це переважно трактують. Той що зібраний в травні і так ціниться, коректніше назвати весняним. Падевий мед хоч і має низькі смакові властивості, вважається досить цінним в лікувальних цілях. Для тих, хто планує зайнятися бджільництвом слід зауважити, що падевий мед абсолютно не придатний для зимівлі бджіл.

Мед зібаний з одного виду квіток - монофлорний і називають його по імені тих квіток: ріпаковий, акацієвий, липовий, гречаний, соняшниковий... Такий мед бджоли збирають з великих плантацій медоносів, коли частка інших незначна. Як правило це мед з кочових пасік.
Мед зібраний з різних медоносів - поліфлорний, ще на нього кажуть "мед з різнотрав’я". Такий мед викликає певні труднощі в пасічників, коли їх питають: - "А з чого у Вас мед?" і характерний для районів з неінтенсивним взятком, коли в вулик мед набирається напротязі тривалого періоду.

Тут варто детальніше зупинитися на визначені якості меду, а точніше на розвіюванні низки легенд навколо цього. Бо відразу скажемо так - справжню якість меду можна визначити тільки в спеціальних лабораторіях, що буде ДУЖЕ дорого. Не перевіряйте якість меду за допомогою хімічного олівця і інших народних "мудростей"! Різні меди мають різний хімічний склад, тому і на "індикатори" теж реагуватимуть по різному. Загальноприйнята істина і єдинно вірний критерій це те, що якість меду визначається совістю пасічника. Інші "народні методи" на чолі з хімічним олівцем - це вигадки.

Найрозповсюдженіший аргумент "знавців" від меду: "мед зацукрувався, значить він з цукру". Сюди ж можна долучити думку про ріпаковий мед, в тому плані що він закристалізований має білий колір і мало визначений смак тому теж багато хто каже що то перероблений цукор. Треба сказати що мед не зацукровується взагалі, як то трапляється з варенням чи іншими продуктами, що містять складний буряковий чи тростниковий цукор . Мед КРИСТАЛІЗУЄТЬСЯ і як правило по всьому об'єму. Це є природній процес. А по меду з цукрового сиропу і білому ріпаковому відкриємо великий секрет - в багатьох регіонах для забезпечення якісним кормом бджіл на зиму годують цукровим сиропом, Бо мед з нього не кристалізується і має коричневий колір. Більше! Якщо Вам глибокої осені пропонують прозорий незакристалізований мед, то він або розігрітий, або взагалі не мед, а переварений цукор. Єдиний виняток - це монофлорний АКАЦІЙОВИЙ МЕД, ЯКИЙ НЕ КРИСТАЛІЗУЄТЬСЯ РОКАМИ, бо в його складі багато фруктози і мало сахарози. Є ще певні винятки. Наприклад як факт - липовий мед одного знайомого пасічника з Башкирії теж мало кристалізується. Справа в тому, що на складові меду певним чином впливає і склад грунту, тому липовий мед Башкирії і України мають певну відмінність в своєму складі. Менше кристалізації підвладний стільниковий мед. Не кристалізується падевий мед... Але повторимо - це дуже нечисленні винятки. Тут слід зауважити, що кристалізація меду при різних умовах теж приводить до відмінностей в механічній структурі. Мед в теплі кристалізується довше і кристали утворюються крупніші, а в прохолоді кристалізація проходить скоріше і кристали утворюються дрібніші. Автор був свідком як одної відкачки мед в різних умовах мав різний вигляд, хоча насмак меду це ніяк не вплинуло...

Як вибирати мед? Меди з різних рослин мають різний хімічний склад, колір, аромат і смак. Також по різному сприймаються організмом. Питання - який мед кращий, то це ще одне найважче питання, яке найчастіше задають пасічнику. Найкращий той мед, який Вам найкраще смакує. Це єдинний універсальний критерій(рахуємо що "свого" пасічника Ви вже знайшли і в натуральності продукту жодних сумнівів). Тому мед в любому випадку треба пробувати. Тут діє два чинники - вибраний мед добре сприймається Вашим організмом, і позитивні емоції від споживання смакоти піднімають Вам настрій. Важливий момент - якщо якийсь мед викликав у Вас якусь відразу, чи навіть алергічну реакцію, не робіть висновок що мед взагалі Вам протипоказаний. Світлі сорти меду набагато менше алергічні. Спробуйте різні види меду і виберіть "свій". Взагалі мед треба сприймати не як ліки, а як продукт харчуваня, в цьому випадку він набагато ефективніший для зміцнення здоров'я, ніж коли хворому його додають до гарячого чаю, чи молока... Скажете дорого! Давайте порахуємо. Для отримання результату від споживання меду, достатньо буде кожного ранку спожити столову ложку меду, розведену(краще з вечора) в воді. Тож літри Вам вистачить на повні 2 місяці. А тепер порівняйте скільки грошей за два місяці Ви витрачаєте на хімізовані сосиски з ковбасами, чи на купівлю дітям цукерків з барвниками і різноманітними Е, не кажучи вже про ліки на подолання простуди, які не потрібні будуть, якщо Ви щодня вживатимете хоча б по столовій ложці меду... 30-40 грн в місяць (нинішня ціна 0,5 л меду) це навіть менше, ніж в місті люди витрачають на громадський транспорт... А якщо ще зауважити, що це лише 3-4 пачки цигарок... Тут і коментувати щось важко.

Отже Ви хочете придбати якісний мед, проте у Вас нема знайомого пасічника, якому Ви довіряєте!... Найкраще тоді мед купувати на пасічницьких ярмарках-виставках. На них рідко торгують перекупники, а пасічники не зацікавлені торгувати фальсифікатом. Втім такі ярмарки бувають не часто, та і не всюди. Тоді пишіть нам і ми по мірі можливості не залишимо Вас без якісної продукції. У Харкові і Львові по Вашому бажанні мед буде доставлений додому, або в інший, принятний для Вас спосіб. Що стосується інших міст чи регіонів, то з сучасними службами доставки це теж не проблема. Звертайтеся...

 
Ви на сайті



Наші партнери

 Золота бджола - інформаційний портал, матководство, апітерапія.

 Родоводи маток України. - родоводи маток від матководів України.

Точок - пасічництво без кордонів.

Форум на ТочокУ - тут спілкуються пасічники.

 Медовий ринок Росії.

Український хостинг. Хороші ціни. Надійні сервери. Дружня служба підтримки.

 

Хто на сайті
На даний момент 16 гостей на сайті